ÉLETVÉDELEM

Filozófiai és természettudományos alapvetés, hogy minden élet a fogantatás pillanatában kezdődik. Ezért az abortusz lehetővé tétele a várandósság bármely pontján szükségszerűen kioltja egy gyermek életét. Úgy gondoljuk, hogy az édesanyának és a magzatnak egyaránt alapvető értéke és méltósága van. A valódi egyenlőség ugyanis nem fakadhat sem életkorból, sem fejlettségi szintből, hanem egyedül az emberi mivoltunkból. Az élethez való jog pedig minden további jog alapköve. Elismerjük a megtört családok és a nehéz élethelyzetek valóságát, de az abortuszt nem tekintjük megoldásnak. Az Axiómánál azért dolgozunk, hogy elősegítsük az életvédelem terén a tájékoztatást, valamint megerősítsük az élet és a remény kultúráját. 

Amit hallottál

1. Egy nő szabadon rendelkezhet a testével.

2. Az abortusz korlátozása veszélyes abortuszokhoz vezet.

3. Egy pár hetes magzat még nem személy.

4. Az abortusz legyen biztonságos, törvényes és ritka.

5. Az abortusz legyen elérhető a nemi erőszak és a vérfertőzés miatt.

Ami a valóság

1. Egy nő valóban szabadon rendelkezhet a saját testével, de az anyaméhben fejlődő magzat külön test, hiszen a fogantatástól kezdve egyedi génkészlettel rendelkezik.

2. Valójában az abortusz legalizálása növeli az abortuszok számát, míg az abortusz korlátozása csökkenti.

3. A magzat utódot jelent. Tehát az egyetlen dolog, ami megkülönbözteti őt a felnőttektől, az az életkora. Az emberi mivoltunk és a morális státuszunk pedig nem az életkorunktól függ.

4. Ha valami biztonságos és törvényes, akkor miért szükséges, hogy ritka legyen? Az abortusz nem biztonságos, mert legalább egy személy mindig az életét veszti miatta. Ha pedig ez így van, akkor miért legyen törvényes?

5. Az abortuszok 97%-a egyéb élethelyzetbeli nehézség miatt történik, így ez az érv nem használható.

,,A legtöbb nő pont azért választja az abortuszt, mert azt hiszi, hogy nincs más választása.”

– Serrin M. Foster –

„A gyermeknek, figyelemmel fizikai és szellemi érettségének hiányára, különös védelemre és gondozásra van szüksége, nevezetesen megfelelő jogi védelemre, születése előtt és születése után egyaránt.” 

- ENSZ: A gyermek jogairól szóló nyilatkozat (1959) -

Hogyan szabályozzák az abortuszt hazánkban?

Magyarországon a nőknek joguk van a „testük felett rendelkezni”, így lehetőségük van az abortuszra is. Az abortusz feltételeit a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény és annak végrehajtási rendelete, a 32/1992 (XII. 23.) NM rendelet szabályozza. 

Az abortusz megengedett, ha 1) a terhesség bűncselekmény (szexuális erőszak) következménye, 2) a terhesség a terhes nő egészségére veszélyes, 3) a magzat valószínűleg súlyos fogyatékosságban vagy károsodásban szenved, 4) a terhes nő súlyos válsághelyzetben van. 

Alapesetben a 12. hétig végezhető el a terhességmegszakítás, de vannak olyan kivételes esetek, amikor ez a határidő kitolódhat akár a 24. hétig is. Sőt van olyan eset is, amikor bármeddig megszakítható a terhesség. 

„Ha a magzat nem ember, akkor az abortuszt szükségtelen megindokolni. Ha viszont a magzat ember, akkor nem lehet megindokolni.” – Greg Koukl 

Statisztikák

Magyarországon 1956 óta 6 millió abortuszra került sor. 

Tavaly 21.779 ezer abortusz volt Magyarországon. 

Az abortuszok 97%-a egzisztenciális okokból történik.  

Kapcsolódó videó: Élet az élet előtt 
Kapcsolódó podcast: Eldobható életek 

Axióma Kulturális Alapítvány

Az Alapítvány az alapító okiratának megfelelően nonprofit módon működik. Tevékenységét adományokból tartja fenn, amelyeket az Alapító Okiratban foglalt célok megvalósítására fordít.

Kapcsolat

© 2023 Axióma Központ